Call of Duty Black Ops 2

Call of Duty Black Ops 2

Više niko i ne broji koji je ovo nastavak po redu. Nastavak u serijalu, ne i kao legitimni nastavak prethodnika. A čini mi se da je prvi CoD izašao pre godinu-dve. Igru je radio Treyarch, studio koji je dugo bio druga violina u CoD franšizi. Oni su zaslužni i za jedini CoD koji se nije pojavio na PC-u. U pitanju je čuvena trojka za koju je Activision tvrdio da "nije dovoljno dobra za PC igrače". Igra koristi stari motor i iako ima podršku za directX 11, vidi se da on nije došao do izražaja u potpunosti. Zapravo svuda se vide prikriveni nedostatci enginea. Bilo da je to nedostatak senki na vegetaciji, ili manjku tekstura na nekim detaljima... Da se razumemo, igra izgleda fenomenalno ali se vidi da je u pitanju port sa konzola. Ogromna količina akcije (a to je ono što i čini CoD) ne daje vam prostora da previše brojite teksture i poligone tako da ovu moju primedbu shvatite kao zakeranje.Naravno, ovaj deo je legitimni nastavak prvog Black Opsa. Priča prati Dejvida Mejsona koji pokušava da stane na put Raulu Menandezu. U 2025. godini tehnologija je uznapredovala. Raul u posedu ima opremu kakvu sada nemaju ni jače armije sveta. Još uvek ga bole rane (pogibija sestre između ostalih...) koje su mu naneli Aleks Mejson i Frenk Vuds u prvom delu. Ovde treba izvući paralelu o godini u kojoj se radnja dešava. Naime, mogli su za godinu staviti 2015. Stariji gejmeri se svakako sećaju 2015 i zašto bi to mogla biti dobra ideja. Karakterizacija likova je odlična i upoznaćete protagoniste dublje nego što ste očekivali. Shvatićete koliko su im životi isprepletani i koliko je opravdan motiv svakog od njih za to što čine.U zavisnosti od misije i godine vodićete malo tatu, malo sina. Delovi koji će se događati u prošlosti isuviše podsećaju na prvi Black Ops. Kao da je u pitanju neobjavljeni DLC.
I pored toga priča u poslednjem nastavku CoD-a je najbolja od cele franšize. Problem predstavlja to što je ispričana u segmentima i skokovima kroz vreme. Veoma je teško ispratiti je i udubiti se u akciju.
Pored storyline-a, tu su i opcione misije, tzv. Strike Force. Na kraju tu su čuveni MP mod i Zombi bua-ha-ha mod. Strike Force mod ima mogućnost kombinovanja FPS i RTS tako što vam daje mogućnost da lično kontrolišete bilo koju jedinicu i da raspoređujete trupe u zavisnosti od prodora neprijatelja.Dizajn nivoa je takav da u principu imate više načina da završite misiju. Nije strogo linearan kakvi su šuteri inače. Dakle, nije klasično linearna ali ipak morate doći iz tačke A do tačke B i pri tome pobiti gomilu neprijatelja. Borilišta na kojima ćete ukrstiti puške se kreću od guste džungle do plutajućih futurističkih hotela, od gradskih četvrti na Badnje veče do gradskih četvrti okruženih plamenom i eksplozijama.Akcija je prava "kolofdjutijevska". Celu kampanju ćete provesti sedeći na ivici stolice ne želeći da vam išta promakne. Ako se ranije i moglo reći da je CoD serijal Rambo serijal, šta reći posle misije u Afganistanu? Jašući na konju borite se protiv pešadije i bazukom skidate ruske jurišne helikoptere ili tenkove! Koliko god deluje paradoksalno, ta misija je jedna od težih i zabavnijih. AI protivnika nije baš na CoD nivou i to je svakako minus ali je bolji od konkurencije i to dosta.Oružje je raznovrsno. Pre početka svake misije birate opremu koja vam treba. U zavisnosti od vremenskog perioda u kome se trenutna misija odvija zavisiće i koje oružje će biti dostupno. Futuristička oružja nisu dostupna krajem 80-ih godina prošlog veka. Isto važi i za eksploziv i sl.
U 2025. godini pored novog ličnog naoružanja dobijate komandu i nad dronovima. U pitanju su mali leteći dronovi i veći nalik na omanji tenk na četiri noge. Ali nimalo naivan a to ćete videti pošto iste takve imaju i protivnici.
Od vozila upotrebićete svašta, pa čak i avione, odela za letenje i na kraju konje.

Zvuk u igri je na nivou prethodnika. Muzika nije previše nametljiva i eksploziju bombe ćete čuti jasno i glasno bez obzira na pozadinske zvuke. Glasovna gluma je odlična i doprinosi vernoj karakterizaciji likova. Jedino imam utisak da grimase ne prate baš najbolje emocije koje kroz glas prenose glumci.Igra ima četiri kraja i oni su direktno vezani za igračeve odluke tokom igre. Da bi se dobio "GOOD" kraj potrebno je sve Strike Force misije odigrati a ima ih četiri. I naravno, sačuvati nečije živote na kraju.

Gamer ITstreet
rating
10/10

 
  Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn

Baš nam vaš komentar fali

Vaša mejl adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *

Blog podržava gravatare kao lični potpis

HTML kod nije dozvoljen

Komentar je ograničen na 600 karaktera


Nema postavljenih poruka. Budite prvi koji će postaviti poruku.