Company of Heroes 2

Company of Heroes 2

U poslednje vreme mi naprosto nedostaju staromodne strategije. Na žalost, vreme Age of Empiresa je davna prošlost. Novije strategije se uglavnom utrkuju koja će biti lakša i primamljivija prosečnom igraču i eventualno proći kod nekog ko je nov u RTS-u. Prethodna igra Company of Heroes je postavila odličan temelj za vrhunski punokrvni nastavak koji je upravo pred nama. Pa da vidimo da li su momci i devojke iz Relic-a pogodili žicu ili su se prepustili toku.

CoH2 se ne naslanja na prethodnika i njegove ekspanzije. U pitanju je potpuno nova igra koja sa starijim bratom deli samo osnovni gejmplej. CoH2 obrađuje istočni front od Staljingradske bitke do vrata Rajhstaga u srcu Berlina. Uz put pokrivajući sva bojišta i godišnja doba u kojima su se bitke i odigrale. Vodićemo vojnike Crvene Armije kroz razrušene gradove, sela, kroz prostrane ravnice, utvrđene bedeme, prelazićemo preko šuma, reka, što zaleđenih, što ne. Sve ovo će aktivno uticati na gejmplej.

U igri će zavisno od scenarija, biti moguće uposliti različite jedinice. Od elitnih streljačkih jedinica, inžinjeraca, snajperista, do "penal" jedinica. Zatim, minobacačko odeljenje, mitraljesko... Dalje, nekoliko vrsta topova, tenkova, i sl. Penal jedinice (štrafniki) su jedinice koje su zaista postojale. U pitanju su osuđenici ili vojnici pod kaznom kojima su nuđene oslobađajuće presude. Ukoliko prežive 10 misija... S obzirom da je njihov zadatak uglavnom bio da urade nešto prosto nemoguće, vrlo male šanse su imali za to. Uglavnom, za razliku od svih drugih jedinica koje se pozivaju iz baze, penal jedinice se mogu pozvati direktno sa HUD-a, zajedno sa vazdušnim i artiljerijskim udarima i dr. U jeku borbe im ovo daje prednost. Mislim da su ubedljivo najpozivanija jedinica koju sam koristio. Upotrebna vrednost im nije nešto velika ali su potrošni i mogu da unište čak i Tigra. U par navrata ćete naići na džepove gde nećete moći provući bilo šta drugo osim pešadije a sa druge strane vas čeka možda i najbolji tenk WWII.Jedinice koje pravite koštaju. Njih plaćate u "ljudstvu", gorivu i municiji. Tu je i populacioni limit. Neke od jedinica se mogu nadograditi, recimo inžinjerci mogu naučiti da koriste bacač plamena, što je veoma dobra stvar. Uglavnom, igra je dosta izbalansirana i trebaće vam vremena da se odlučite šta vam je u datom trenutku potrebno. Resursi se popunjavaju određenim tempom a mogu se ubrzati tako što zauzmete protivničke pozicije. Svaka pozicija ubrzava određeni resurs.Kao što sam pomenuo, kompletna mapa može uticati na gejmplej. Kao zaklon može poslužiti običan balvan, zid, a pešadija može ući u zgradu ili napušteno mitraljesko gnezdo. Takođe, pešadija može pokupiti bilo šta od naoružanja u svojoj okolini i upotrebiti. U obzir dolaze mg42, panzershreck, flak88 pa čak i STuG. Ovo dobro dođe da se sačuvaju resursi a za nemački top može i penal jedinica koja je, rekosmo, potrošna.
Još da dodam da ciča zima pogubno deluje na vojnike gde ćete pratiti liniju hladnoće i gledati da vojnike dovučete do neke vatre ili kuće u protivnom im preti smrzavanje. Led na rekama se može probiti bombom ili granatom što će odvesti u smrt sve što se zateklo na površini.Grafika nije spektakularna ali za RTS je dovoljno dobra. Detalja ima dovoljno ali treba imati u vidu da se na mapi u jednom trenutku može naći i preko 200-250 jedinica dobro modelovanih pa bi nepotrebno gomilanje detalja samo podiglo zahtevnost. Kao i kod prethodnika, i ovde možete spustiti kameru vojniku na rame i gledati kako puni pušku i puca, čak i čuti kako psuje. Isto važi i za protivničke vojnike. Zvuk prati kameru i u prvi plan izbacuje zvuke koji su u virtuelnom okruženju kamere. Zato su efekti na mestu. Date naređenja kaćušama, artiljeriji i drugima i samo spustite kameru iznad protivnika. Prizor je veličanstven. Zvuk na 5.1 je veličanstven. Glasovna gluma je manje-više "pogođena" ali tekst je kao i uvek grub engleski/američki sleng kome je dodata poneka "ruska" (a možda i nije ruska!?) reč. Recimo: "Don't be a pizda."Kada smo kod mape treba reći da je "line of sight" kao i u drugim RTS igrama. Šta nije istraženo je u mraku, šta ne vide vaše jedinice, ne vidite ni vi. Ono što CoH2 izdvaja od drugih je TruSight, tj. sistem koji verodostojno prikazuje tačno ono što svaka od vaših jedinica vidi. Sistem posebno dolazi do izražaja u urbanom okruženju gde je dovoljan zid pa da ne vidite protivnika iako je tu neposredno. Ovde u pomoć priskaču izviđački avioni koji mogu da osvetle deo mape po potrebi.Deluje sve bajno, jel' da?
Pa ne baš. U igri postoje politički komesari koji se drže Staljinove uredbe (Uredba 227) i pucaju u svakog ko se povlači. U prevodu ako ne vodite računa o vašim jedinicama mogu biti desetkovane od vaše strane. Penal jedinice zaista jesu žrtvovane i čak terane da promarširaju kroz minska polja. Ali ono što najviše upada u oči je priča. Priča prati sovjetskog poručnika koji je prošao sve i na kraju završio u gulagu samo zato što je želeo da svetu ispriča "istinu". Da su rusi ubijali poljske borce (čak i u igri), žrtvovali svoje vojnike. Neretko će vam se jedinica rasuti u dezertere. Nebitno, da li će nekog od njih ubiti politički komesar, samo ćete videti da na određenom položaju nemate nikoga. U video sekvencama između misija ćete dobiti predstavu o sovjetskom vojniku koji je brutalan, koji nema puno veze o vojnoj taktici i doktrini, biće vam servirani svi stereotipi i klišei... U kratko, poželećete da ove sekvence preskačete.
Najbolnija sekvenca je ona u kojoj politički komesar ubija vojnike koji su išli da spasu zarobljenog  "komarada", to jest vas. Nije ni čudo da je igra popila ban u Rusiji i najoštrije kritike i osude.S obzirom kako su prikazani američki vojnici u prvom delu, nedopustivo je da se ovako prikažu sovjetski. Pa čak i da je tačno, a dosta toga i jeste. Ne kažem da treba prikriti nešto kao što je Katyn masakr, ali u jednoj igri tome nema mesta. Da ostavimo po strani činjenicu da su ti isti sovjeti vezali na sebe sve najbolje i najjače što je Nemačka imala i opet stigli do Berlina pre amerikanaca i engleza. Pitanje je šta bi bilo da nije bilo "tih i takvih" sovjeta.


Gamer ITstreet
rating
8/10

 
  Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn

Baš nam vaš komentar fali

Vaša mejl adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *

Blog podržava gravatare kao lični potpis

HTML kod nije dozvoljen

Komentar je ograničen na 600 karaktera


Nema postavljenih poruka. Budite prvi koji će postaviti poruku.